
Arama motoru optimizasyonu nedir?
Arama motoru optimizasyonu (SEO), sayfaların Google gibi arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlama sanatı ve bilimidir. Arama, insanların çevrimiçi içeriği keşfetmesinin ana yollarından biri olduğundan, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak, bir web sitesine gelen trafiğin artmasına neden olabilir.
Google’da ve diğer arama motorlarında, sonuçlar sayfasında genellikle sayfanın üst kısmında ücretli reklamlar yer alır, ardından normal sonuçlar veya arama pazarlamacılarının “organik arama sonuçları” dediği şey gelir. SEO aracılığıyla gelen trafiğe, onu ücretli arama yoluyla gelen trafikten ayırmak için genellikle “organik arama trafiği” denir. Ücretli arama genellikle arama motoru pazarlaması (SEM) veya tıklama başına ödeme (PPC) olarak adlandırılır.
SEO’nun faydaları
Arama motoru optimizasyonu, çevrimiçi pazarlamanın önemli bir parçasıdır çünkü arama, kullanıcıların web’de gezinmesinin birincil yollarından biridir.
Arama sonuçları sıralı bir listede sunulur ve bir site bu listede ne kadar üst sıralarda yer alırsa, site o kadar fazla trafik alır. Örneğin, tipik bir arama sorgusu için, bir numaralı sonuç o sorgu için toplam trafiğin %40-60’ını alırken, iki ve üç numaralı sonuç önemli ölçüde daha az trafik alacaktır. Arama yapanların yalnızca %2-3’ü, arama sonuçlarının ilk sayfasının ötesine tıklıyor. Bu nedenle, arama motoru sıralamalarındaki küçük bir iyileşme bile bir web sitesinin daha fazla trafik almasına ve potansiyel olarak iş almasına neden olabilir.
Bu nedenle, birçok işletme ve web sitesi sahibi, sitelerinin arama sonuçları sayfasında (SERP) rakiplerinden daha üst sıralarda görünmesi için arama sonuçlarını manipüle etmeye çalışacaktır. İşte burada SEO devreye giriyor.
TBT Yazılım [SEO] Nasıl Çalışır
Google gibi arama motorları, herhangi bir sorgu için hangi sayfaların gösterileceğini belirlemek için bir algoritma veya kurallar dizisi kullanır. Bu algoritmalar son derece karmaşık olacak şekilde gelişti ve SERP’lerinin sıralamasını belirlemek için yüzlerce hatta binlerce farklı sıralama faktörünü hesaba kattı. Ancak, arama motorlarının bir sitenin kalitesini ve sıralamasının nasıl olması gerektiğini belirlemek için değerlendirdiği üç temel ölçü vardır:
- Bağlantılar
- İçerik
- Sayfa yapısı
Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar, bir sitenin Google ve diğer arama motorlarındaki sıralamasını belirlemede önemli bir rol oynar. Bunun nedeni, web sitesi sahiplerinin kalitesiz diğer sitelere bağlantı verme olasılığı düşük olduğundan, bir bağlantı diğer web sitelerinden kaliteli bir oy olarak görülebilir. Diğer birçok siteden bağlantı alan siteler, özellikle onlara bağlantı veren sitelerin kendileri yetkili ise, arama motorlarının gözünde otorite (Google'da "PageRank" olarak adlandırılır) kazanır.
Arama motorları, bağlantılara bakmanın yanı sıra, herhangi bir arama sorgusu ile alakalı olup olmayacağını belirlemek için bir web sayfasının içeriğini de analiz eder. SEO'nun büyük bir kısmı, arama motorlarının kullanıcılarının aradığı anahtar kelimelere yönelik içerik oluşturmaktır.
SEO'nun üçüncü temel bileşeni sayfa yapısıdır. Web sayfaları HTML ile yazıldığından, HTML kodunun nasıl yapılandırıldığı arama motorunun bir sayfayı değerlendirme yeteneğini etkileyebilir. Sayfanın başlığına, URL'sine ve üstbilgilerine alakalı anahtar kelimeler eklemek ve bir sitenin taranabilir olduğundan emin olmak, site sahiplerinin sitelerinin SEO'sunu geliştirmek için yapabilecekleri eylemlerdir.
Arama motoru optimizasyonu süreci, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak için arama motoru algoritmalarının bu temel bileşenlerinin her birinin optimize edilmesini içerir.
Arama motoru optimizasyonu teknikleri
Arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak, bir sitenin arama sıralamasını iyileştirme sürecinin yalnızca ilk adımıdır. Aslında bir sitenin sıralamasını iyileştirmek, siteyi arama için optimize etmek üzere çeşitli SEO tekniklerinden yararlanmayı içerir
Anahtar kelime araştırması genellikle SEO için başlangıç noktasıdır ve bir sitenin halihazırda hangi anahtar kelimeler için sıralandığını, rakiplerin hangi anahtar kelimeleri sıraladığını ve potansiyel müşterilerin başka hangi anahtar kelimeleri aradığına bakmayı içerir. Arama yapanların Google aramada ve diğer arama motorlarında kullandıkları terimlerin belirlenmesi, hangi mevcut içeriğin optimize edilebileceği ve hangi yeni içeriğin oluşturulabileceği konusunda yön sağlar.
Potansiyel anahtar kelimeler belirlendikten sonra, içerik pazarlaması devreye girer. Bu, mevcut içeriği güncellemek veya yepyeni içerik parçaları oluşturmak olabilir. Google ve diğer arama motorları yüksek kaliteli içeriğe öncelik verdiğinden, hangi içeriğin zaten mevcut olduğunu araştırmak ve olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlayan ve arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alma şansı olan çekici bir içerik parçası oluşturmak önemlidir. . İyi içeriğin ayrıca sosyal medyada paylaşılma ve bağlantı çekme şansı daha yüksektir.
Harici web sitelerinden gelen bağlantılar (SEO dilinde "geri bağlantılar" olarak adlandırılır) Google ve diğer büyük arama motorlarındaki temel sıralama faktörlerinden biri olduğundan, yüksek kaliteli geri bağlantılar elde etmek SEO'nun sahip olduğu ana kaldıraçlardan biridir. Bu, iyi içeriği teşvik etmeyi, diğer web sitelerine ulaşmayı ve web yöneticileriyle ilişkiler kurmayı, web sitelerini ilgili web dizinlerine göndermeyi ve diğer web sitelerinden bağlantılar çekmek için baskı almayı içerebilir.
Bağlantılar gibi sayfa dışı faktörlerin yanı sıra, sayfanın gerçek yapısını iyileştirmek SEO için çok büyük faydalar sağlayabilir ve tamamen web yöneticisinin kontrolünde olan bir faktördür. Yaygın sayfa içi optimizasyon teknikleri, sayfanın URL'sini anahtar kelimeler içerecek şekilde optimize etmeyi, ilgili arama terimlerini kullanmak için sayfanın başlık etiketini güncellemeyi ve resimleri açıklamak için alt özelliğini kullanmayı içerir. Bir sayfanın meta etiketlerini (meta açıklama etiketi gibi) güncellemek de faydalı olabilir; bu etiketlerin arama sıralamaları üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur, ancak SERP'lerden tıklama oranını artırabilir.
SEO için önemli olan tek şey harici bağlantılar değildir, dahili bağlantılar (kişinin kendi web sitesindeki bağlantılar) SEO'da da büyük rol oynar. Bu nedenle, bir arama motoru optimize edici, bir sayfanın belirli terimlerle alaka düzeyini geliştirmeye yardımcı olmak için önemli sayfalara bağlantı verildiğinden ve bu bağlantılarda ilgili bağlantı metninin kullanıldığından emin olarak bir sitenin SEO'sunu iyileştirebilir. Bir XML site haritası oluşturmak, arama motorlarının sitenin tüm sayfalarını keşfetmesine ve taramasına yardımcı olmak için daha büyük sayfalar için de iyi bir yol olabilir.
SEO uzmanlarının kullandığı başka bir SEO stratejisi, bir web sitesinin anlamsal işaretlemesini optimize etmektir. Semantik işaretleme (Schema.org gibi), bir sayfadaki içeriğin arkasındaki anlamı açıklamak için kullanılır; örneğin, bir içeriğin yazarının kim olduğunu veya bir sayfadaki içeriğin konusunu ve türünü belirlemeye yardımcı olur. Anlamsal işaretlemeyi kullanmak, arama sonuçları sayfasında fazladan metin, inceleme yıldızları ve hatta resimler gibi zengin snippet'lerin görüntülenmesine yardımcı olabilir. SERP'lerdeki zengin snippet'lerin arama sıralamaları üzerinde bir etkisi yoktur, ancak aramadan elde edilen TO'yu iyileştirerek organik trafikte bir artışa neden olabilir.
Düzgün yapılan arama motoru optimizasyonu, bir web sitesinin aldığı trafik miktarını önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip olabilir, ancak bu arama trafiğinin tamamı, ödeme yapan müşterilere dönüşmediği sürece bir işletmenin büyümesine yardımcı olmaz. Dönüşüm oranı optimizasyonunun (CRO) devreye girdiği yer burasıdır .
Dönüşüm oranı optimizasyonu , web sitelerinde değişiklik yapmak ve bunların bir sitenin dönüşüm oranı üzerindeki etkisini ölçmek için A/B testi gibi yöntemlerin kullanılmasını içerir . Başarılı arama pazarlamacıları, bir siteye yalnızca trafik çekmenin yeterli olmadığını, trafiğin siteye geldiğinde ne yaptığının da aynı derecede önemli olduğunu bilir.
CRO bir zamanlar zor ve son derece teknik bir süreçti, ancak Optimizely gibi yazılımlar sayesinde, sitenizdeki dönüşümleri iyileştirmek için testler yapmak tek bir Javascript satırı eklemek kadar kolay. Hepsinden iyisi, Optimizely’nin görsel düzenleyicisi, tek bir kod satırı yazmak zorunda kalmadan bir sitede değişiklik yapmanıza olanak tanır.